Benmore och Glenarn Garden

Benmore och Glenarn Garden

Benmore Garden är belägen i västra delen av Skottland på halvön Cowal Peninsula NV om Glasgow. Den är en "Woodland Garden" .... "och hon som sov i 100 år" gick miste om mången vacker rhododendronblomning, om hon sov i Benmores sagolika slott. Se bilden här intill. Benmore Garden innehåller nämligen mer än 250 arter och 100 underarter av rhododendron samt 300 hybrider från Bhutan och Kina. Vi, en grupp från Sv. Rhododendronsällskapet, som var där 2008, såg heller inte alla men väldigt många, som stod i sin fagraste blom.

Glenarn Gardens är en privat trädgård och berömd för sina rhododendron från Joseph Hooker's insamlingar åren 1849 - 1850 under hans expeditioner till Sikkim. Bland växterna kan nämnas R.falconeri vid sidan av huset som originalplanta från Hookers insamlingar.

De flesta rhododendron i dessa parker är inte härdiga i Sverige varför man måste beundra dem på plats. Mina ca 100 bilder, med namn på rhododendron, ger dock en liten glimt av allt det vackra som finns i dessa parker.

Alla bilder visas som digitalbilder med dator.

För Ditt upplägg för framförande, kontakta mig på  svante.hoge@bahnhof.se             eller 076-2186747 eller 08-59255108.      Tidsåtgång: Ca 50 minuter.     Välkommen!

Rhododendron överst är R.macabeanum x R.sinogrande (gul) och blad av samma planta (storlek, jfr. pennan på ett av bladen).

 
R.falconerii ssp eximum
R.macabeanum
R.thomsonii
R.reticulatum
R.williamsianum